Изготвих Д1 и от продукта на НАП, отбелязвам " само здрвано", и по този начин няма дни в осигуряване и я приема.
в ТРЗ програмата : 4,2024,"103000000","6100000000",0,"ИВАНОВ","ПГ",14,29,30,0,0,0,0,0,0,0,0,"0200",2,0,0,0,0,0,0,0,0,"",0,"0000",0.00,0.00,415.09,0.000,0.000,4.80,3.20,0.00,0.00,0.00,0.00,0.00,0.00,0.00,0.00,0.00,0.00,0.00,0.00,0,0,"130378930"
Ползвам калкулатора на Кик инфо, отбелязвам че е пенсионер и че е осигурен на 1500 лв. на трудов договор  и че нежелае да му се удържат осигуровки по гражданския. С калкулатора нямам проблем , имам проблем с Д1 като внея посочвам само проценти за здравно и не я приема.
Здравейте, пенсионер получава през м.05.2024 сума по граждански договор, за извършена услуга 2 дни през м.04. и 2 дни през м.05.2024г. Осигурен е на друго място на трудов договор, не е на максимума. По гражданския при нас нежелае да му бъдат удържани осигуровки за фонд пенсии.
В калкулатора отбелязвам тези две отметки/ че е пенсионер на ТД и нежелае осигуровки за пенсии/.
При изготвяне на Д1 по тези критерии не ми я приема с основанието -Неправилен избор при социалните осигуровки. Това означава ли ,че задължително трябва да му удържа и осигуровки за фонд пенсии?
НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ
Раздел III.
ДРУГИ ВИДОВЕ ОТПУСКИ


Чл. 50. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работникът и служителят имат право на отпуск по чл. 157, ал. 1, т. 1, 2 и 3 КТ за деня на съответното събитие и за следващия го работен ден. Когато денят на събитието съвпада със седмичната почивка, отпускът се ползува в първите 2 работни дни след нея.
И да уточня става въпрос само за здравни осигуровки, не за осигуровки за пенсия.Безработните внасят само здравни осигуровки. Ако искате да се осигурявате и за пенсия, трябва да сте регистриран като упражняващ свободна професия, собственк на действаща фирма и др.
Кога губя здравноосигурителни права?
Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка (упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация; еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества; регистрирани земеделски стопани или тютюнопроизводители; лицата, осигурени по реда на чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване безработни и др.) се прекъсват, ако не са внесени повече от три месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който на лицето е оказана медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.
Кагато имате неплатени повече от 3 вноски за здравно осигуряване, правата ви се прекъсват.
Деклариране
Преди да започнете сами да превеждате дължимите здравноосигурителни вноски трябва да подадете декларация Образец 7 Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски и за избрания осигурителен доход. Подавате декларацията до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението ви за осигуряване ако не сте осигурени на друго основание по ЗЗО и внасяте здравноосигурителни вноски за своя сметка (чл. 40, ал. 5 от ЗЗО ).

Пример. Получавате обезщетение за безработица до 31 март. От 1 април трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски. До 25 май трябва да подадете декларацията и да платите и дължимата вноска. Ако няма да имате обезщетение от борса е същото като в примера.
2 месеца, 5 дни и 2 часа.
Данъчното облекчение представлява намаление на дължимия данък. Може да ползвате следните облекчения (част втора, глава четвърта от ЗДДФЛ):

Намалена работоспособност
Доброволно осигуряване и застраховане
Осигурителен стаж при пенсиониране
Дарения
Млади семейства
Деца
Деца с увреждания
Безкасови плащания
За подобрения и/или ремонт на недвижим жилищен имот
Данъчни облекчения ползвате само когато нямате подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация.

Когато сте ползвали в пълен размер данъчните облекчения за дарения, деца и деца с увреждания през работодателя си по основното трудово правоотношение и сте представили нужните документи пред работодателя, документите не прилагатe отново към годишната данъчна декларация,

 

Намалена работоспособност
Данъчното облекчение за намалена работоспособност е за лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност (чл. 18 от ЗДДФЛ). Дава възможност да намалите данъчната си основа със 7920 лв. /660 лв. на месец/.Данъчното облекчение може да ползвате включително за годината на настъпване на неработоспособността, както и за годината на изтичане срока на валидност на експертното решение, в което е определена намалената работоспособност.
По принцип всяко от облекченията се ползва само от единия родител (приемен родител, близък или роднина). Допустимо е, когато размерът на облекчението надвишава сумата на годишните данъчни основи на единия родител, разликата да се ползва от другия родител (другия приемен родител, близък или роднина), като подаде годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2023 г. В тези случаи сумарно размерът на данъчното облекчение, ползван от двамата родители, съответно приемни родители, близки или роднини, не може да превишава допустимия размер, според броя на децата.

Ако родителите нарушат изискването всяко едно от данъчните облекчения да се ползва само от единия от тях, като и двамата са ползвали данъчно облекчение за деца и/или деца с увреждания в пълен размер за 2023 г., всяко от лицата дължи частта от данъка, съответстваща на размера на ползваното облекчение.

Не може и двамата родители да ползват за едно и също облекчение, единият може да ползва по чл.22в, а другият по чл.22г.
Кога се подава корекция на уведомление?
При подаване на корекция на уведомление, следва да секоригират сгрешените данни, а всички останали да се подадат във вида, в който са предоставени при първоначалното подаване.

Корекция на уведомление по чл.62 ал.5 влиза с код корекция 1.

Той не се използва в случай, че трябва да се коригират подадените в уведомлението данни в т. 2, 3, 4, 4.1, 5, 6, 7, 8, 9 и 10.

В кои случаи се подава заличаване на уведомление, а не корекция?
Заличаване на уведомление се използва в случай, че се налага промяна на първоначално подадени данни за следните точки:

2 - Тип на документа;

3 – ЕИК на работодател;

4 – ЕГН (ЛН, ЛНЧ), служебен номер издаден от НАП;

4.1 – Код за ЕГН или ЛНЧ/ЛН или служебен номер от НАП.

5 – Име на наетото лице;

6 – Презиме на наетото лице;

7 – Фамилия на наетото лице ;

8 – Основание на договор;

9 – Дата на сключване на трудовия договора;

10 – Дата на сключване на допълнително споразумение;

В случаите когато се заличава подадено преди това уведомление за прекратяване на регистриран договор, се попълват също точки 16 и 17 от уведомлението.

16 – Дата на прекратяване на трудовия договор;

17 – Основание за прекратяване на трудовия договор;

В случай, че в някоя от посочените точки са подадени грешни данни, то следва първо да се подава уведомление с код заличаване (2), а след това такова с редовни данни (0).
Ако искате да остане и на втория ТД ,го освободете и пак го назначете с правилния вид договор.
Ако искате да остане само с 1-я ТД - основния, и 2-я не ви трябва - заличетего.